Prosecco - танцът на балончетата...

Представяте ли си онези малки, бълбукащи балончета, които гъделичкат първо съзнанието, а след това небцето и накрая настроението? Това е Prosecco – един от символите на Италия и едно от най-прочутите в света пенливи вина.  

Със сигурност много от вас са били във Венеция, Триест, Венето и Тревизо, но съм убедена, че малко от вас са имали възможността да пътуват по т. нар. Strada del Prosecco (пътят на Просеко – от Cogneliano до Valdobiadene) и да стигнат до родното място на този празник на сетивата.

Запознах се за първи път с Prosecco в началото на 90-те години, когато след един мой концерт в Италия, в лятната вечер на всички гости сервираха изпотени високи чаши с напитка, от която излизаха елегантни балончета, подредени във фина верижка. Толкова различни от мехурите, като от варицела на нашето „шампанско“ Искра, което отваряхме с гордост по Нова Година.

 „Cin-cin Signorina! Per un concerto meraviglioso – anche vino meraviglioso!” (от итал. - Наздраве, госпожице! За един чудесен концерт – също толкова чудесно вино!). “Какво е виното?“ и още преди да получа отговор отпих глътка, и...концертът започна отново. Но, този път придружен с танца на Prosecco! Сигурно и адреналинът след сцената е допринесъл…:)

Днес, след толкова години, имам почти случайната възможност да попадна в „дома“ на пенливото вино. В този специален регион ни довежда международният медиен тест на новия кросоувър Opel Crossland X, с който в летния ден (27 градуса) започваме красивата обиколка на Доломитите в региона Венето (ударението е на първото "е"). 

Тук приказката „На баир лозе да гледаш”, явно е основния слоган за отглеждане на лозовите насаждения. Накъдето да погледнеш, по стръмните склонове са се опънали като конец съвършени редици, грижливо обработени. Окото ти се пълни, когато видиш дори миниатюрните вече завързали зрънца на основния сорт, от който се прави пенливото вино – Glera (поне 85%).

В този сезон зеленото направо крещи от радост за събуждащия се живот, а допълнително великолепните цъфнали рози по пътя, които са най-вече индикатор за болести по лозята, го правят един от най-романтичните. И не, картините не приличат като тези от френските, нито испанските или португалските лозя - просто усещаш, онзи дух, който те кара да разбираш с всичките си сетива, че си в Италия.

Важно е да знаете, че най-високото качество Prosecco носи индикацията DOCG – гаранция за производството и произхода му, и право да го слагат имат вина, произведени единствено във Венето - ок.80% и Фриули ок.20%. Всички останали вина Prosecco, от цялата останала част на регион Венето носят индикацията DOC.

Домът на просеко всъщност е голям – почти 18 хил. хектара лозови насаждания, от които се произвеждат годишно 2,2 млн. хектолитри вино, а 600 хил. носят престижната титла DOCG. Тук има над 150 винарни, които градят традицията на балончетата от поколения.

Красотата на Венето наистина е впечатляваща – завоите се диплят един след друг, а на места пътят е толкова тесен, че май има място само за една кола. Слънцето щедро раздава лъчите си и докато шофираме, като в миражи вече започваме да рисуваме вечерната ни просеко приказка – хладна, но изпотена, фина и в същото време категорична, елегантно ароматна и флиртуваща. „Давай към страхотния ни хотел на брега на Лидо ди Йезоло! Време е да оставим волана и да се впуснем в танца!”.   

Това е вино, което има собствена аура и спокойно може да бъде провъзгласено за лидер на винена социална мрежа – в Италия ви посрещат с чаша просеко и сте готови да се усмихнете, да говорите с непознати, да свалите бариерите, да развихрите романтични мисли... Това е вино, с което казвате Buon giorno, Buona sera и дори Buona mattina (Добро утро), а най-великият коктейл приготвен с просеко се казва Bellini. Аз горещо препоръчвам и с Aperol.

И за да може да усетите пълното удоволствие от бълбукащия гъдел, и за да се отвори съвсем вкуса на това пенливо вино, е добре да прибавите тънки като хартия резени прошуто, шунка, формаджо… А как върви с онези неправилни парченца пармиджано, които леко поскръцват в устата? Само притварям очи и издавам едно приглушено - Ммм…

Оставам на вашата фантазия да си представите или … просто да опитате. 

Е, Signore e Signori, сега е време аз да ви кажа - Cin-cin!