Червена Mazda CX-3 за червения екип (ВИДЕО)

Андалуското слънце сипеше жарки лъчи, които се оглеждаха в новия невероятен Soul Red Chrystal цвят на обновената Mazda CX-3. Очакваше ни, за да ни отведе към планинските пътища между прочутите световни курорти Малага и Марбея. Цветът, който напомня на сочни, узрели малини или съвършените изрисувани устни на една гейша, сега е с 50% по наситен от настоящия и буквално блести като с кристално покритие, особено на слънцето.

Виждала съм един път в живота си истинска гейша, но останах безкрайно респектирана от нея. Съвършена до най-малкия детайл, тя е лице и гаранция за престиж. И противно на мненията, че това е „лека” жена, задачата ѝ е повече от отговорна – да създаде атмосфера на спокойствие и уют, за да могат гостите да се забавляват. Гейшите използват уменията си да забавляват, като използва традиционните японски изкуства – музика, танци и разказване на истории.

Като истинска гейша, обновеният кросоувърът CX-3, който с появата си през 2015 г. грабна сърцата на младите хора, въоръжен с изключителната елегантност в духа на KODO дизайна, беше готов да ни създаде онзи изключителен душевен и емоционален комфорт, уют, настроение, част от философията на Mazda. Разбира се и горещи спомени от два прекрасни дни.

И колкото и да е странно, без да се наговаряме с моите колеги Мира Баджева и Симо Колев, и тримата бяхме избрали за дрескода си червен цвят, точно като този на CX-3! Освен това и хаштага на модела е #driveTogether. Нима е възможно един автомобил да влияе на подсъзнателно ниво?! Като имам предвид, че е японско творение, явно всичко е възможно!

Но ако оставим поезията настрани, на външен вид, обновената Mazda CX-3 няма сериозни видими промени. Все пак предната решетка е уголемена, а голямото хромирано Mazda крило продължава светлинно към LED дневните светлини. Контрастни черни арки на колелата са издути и дават усещането за кросоувър, а страничните плавни линии достигат към повдигната задна част и задните светлини, които кореспондират с предните – изтеглени и тесни, като съвършено нарисуваните очи на гейша. Багажното пространство от 350 л точно събра трите куфара, без обаче да махаме разделителната кора.

И докато в септемврийския ден слънцето, в съчетание с висока влажност не пестеше топлина, модерният кросоувър ни предлагаше перфектен температурен баланс в купето, в което спокойно има място за четирима едри възрастни, а дори и петима няма да се чувстват приклещени. На втория ред спокойно може да си кръстосате краката, а по средата вече има голям подлакътник с държач за чаши. Седалките са леко преработени и е факт, че сега са още по-ергономични. Облечени с бяла кожа стоят много изискано. На таблото, както и вратите има облицовка от мека високо качествена тапицерия, която дава допълнителен шик на интериора.

В средата е интегриран 7' тъчскрийн дисплей с висока резолюция и ясна четимост, който наистина се управлява много лесно. В помощ на шофьора е и хед-ъп прозрачен дисплей на нивото на очите, на който много ясно се изписват моментната скорост, разрешената скорост, информация от навигацията, която е опция.

Вече е налична и електрическа ръчна спирачка, което е дало възможност да се освободи повече място за дребни вещи на централната конзола.

Интонационната среда се поддържа от специално разработената за Mazda CX3 BOSE система със 7 говорителя и Subwoofer, която обаче също е опционална.

Това, което ми достави истинско удоволствие обаче бе шофирането – леко и приятно, допълнено от ново поколение модерни системи за подпомагане на шофьора. С две ръце адмирирам системата Mazda Radar Cruise Control (MRCC), която благодарение на радари и камери следва скоростта на предния автомобил. Какво означава на практика? От бутон на волана задавате желаната от вас скорост на круиз контрола, а от друг бутон избирате каква дистанция искате да имате спрямо предния автомобил и… това е. Вдигате краката от всички педали и забравяте дори, че имате спирачка. Просто държите волана. Когато настигнете автомобил, които се движи по-бавно от вашата скорост, системата сама намалява скоростта, така че да се спазва дистанцията. Ако се наложи, съвсем ще спре. В момента, в който пътят отпред е свободен, системата отново достига избраната скорост. MRCC е изключително практична при задръствания, както и на дълъг път. Самата аз почти приз цялото време карах с нея и то по доста завъртените планински завои. Убедена съм, че един път като свикнете, защото е нужно време дори и само да преодолеете шофьорския инстинкт да натискате спирачка, ще се влюбите в този помощник.

Обновената Mazda СХ-3 има и т.нар. „G-Vectoring Control“ (GVC), която при влизане в завой отнема от въртящия момент и така управлението става по-лесно и по-стабилно. Категорично правя разликата с досегашния модел по засуканите тесни завои на Андалусия, достойни за рали, че моделът се усеща много по-сигурно и няма клатене.

В т.нар. на Mazda съвкупност от технологии i-ACTIVESENSE са включени и още системи, които подпомагат шофирането, като например Blind Spot Monitoring за следене на мъртвата зона - система, която лично аз високо оценявам, особено валидна за България с малоумното вече наложило се изпреварване на магистрала отдясно (да не е официално вече разрешено и аз да съм назад с познанията си?!?).

Докато шофираме из Малага, за моя радост не тестваме системата Smart City Brake Support, но все пак ще я отметна. Тя може да предотврати сблъсък, като използва инфрачервен сензор с диапазон 6м и подготвя спирачките. При необходимост ги задейства, ако се движите със скорост 4-30км/ч и пред вас има препятствие, например някой изскачащ пешеходец, на който личния живот не му е мил, но вие трябва да го пазите.

В модела сериозно внимание е обърнато на електрическото сервоуправление, в което е интегрирана интелигентна електроника и е много по-съвършено. Като градски кросоувър, асистентът за аварийно спиране в града разпознава до скорост 80 км/ч други автомобили и пешеходци. Налице е и помощник, който спира автоматично колата ако се появи препятствие при движение на заден ход.

Mazda СХ-3 идва с два бензинови мотора SKYACTIV-G 2.0, със 121 к.с. и 150 к.с. като по-малката мощност е само с предно предаване, а другата се предлага и с AWD. И двата мотора обаче се съчетават с ръчна или автоматична 6-степенна скоростна кутия. Моделът се предлага и нов дизелов икономичен двигател SKYACTIV-D 115 к.с., който на извънградско движение, ако не го напъвате може да ви даде отличният разход от 4,5л/100 км. Част от планинското ни шофиране през приказните като от филм пейзажи беше с бензиновия мотор с най-малката мощност и ръчна скоростна кутия. С трима души на борда, три куфара и стръмни наклони, се справи се много добре. Само не трябва да го пресирате – не е състезател. Все пак с една гейша трябва да се държите възпитано и елегантно.