Чудото на църквата до плажа на Неа Скиони

Беше ми трудно да повярвам, че както си лежа по бански на плажа на морския комплекс Nefeli, само буквално на няколко метра от мен се намира малката църквица - "Panagia Phaneromeni", която събира поклонници от цяла Гърция. Оказа се, че този малък храм, от нивото на шосето се издига само няколко метра е чудодеен, защото в него има чудотворна плачеща Дева Мария. Това място е точно на 1,5 км от Неа Скиони на халкидическия полуостров Касандра, но от неговата външна страна.

Тази църква има особена „истинска” история, както казват местните, която е започнала да се пише още от 16-ти век. Любезно ми я разказва българинът Андрей Иванов, рецепционист в комплекса Нефели.

Сегашното село не е съществувало точно на това място, защото рибарите, които се страхували от набезите на пирати, строели селата си навътре, по стръмните хълмове на полуострова. Но една вечер един от селяните видял в далечината, че нещо блещука. Останал той на пост цялата нощ, като междувременно дошли и други рибари, а светлината все повече се усилвала и приближавала към брега. Когато се разсъмнало учудването им било огромно, защото по водата като тапа се носела голяма мраморна плоча с лика на Дева Мария, която светела! Това било истинско чудо!

Те веднага отишли при турския бей и му поискали разрешение да построят църква, за да поставят в нея иконата. Той обаче грубо ги отхвърлил и им казал да се връщат всеки по работата си. Хората били отчаяни. Всяка вечер те се събирали след работа около иконата, пеели химни, четели молитви и се молили на Бог да им прати помощ. Беят се ядосал, че хората отделят толкова внимание на този камък и един ден отишъл при тях и започнал да рита камъка. И ново чудо - камъкът се разтворил и захванал кракът му като в менгеме - няма начин да се освободи. Тогава, той се разкаял за грубостта си и обещал на селяните, че на това място ще се построи параклис.

На следващия ден започнал строежа на църквата, но не до морето, където е била намерена, а където днес минава асфалтовият път. Обаче се сринала и иконата се отместила пак в точката, в която е била намерена и където днес може да видите църквицата. Според легендата Дева Мария се разплакала преди началото на войната през 1940 г. След това през 1974 г. преди окупацията на Кипър от турците, върху иконата цъфнало червено цвете, но било откъснато от поклонник. След по-малко от година, той и семейството му починали…

Къде се преплитат истината легендата едва ли можем да разберем, но е факт, че може да видите черната плоча със следа от човешка стъпка. Може би наистина е останала от преди пет века…?

Аз не видях Мадоната да плаче, въпреки, че ходих няколко дни по ред, докато отдъхвахме в страхотния комплекс Nefeli, но една вечер до църквата, на зелената морава на комплекса видях „моето голямо гръцко кръщене” - истинско, цветно, шумно, с 400 гости, паркирали колите си в дълга километрична колона на пътя. И всеки от тях първо минаваше през църквата… Оказа се, че тук през лятото всеки уикенд има сватби или кръщенета, които отлично съжителстват с малкия храм.

Ако минавате по този път, спрете за малко да отдъхнете. Пред църквата има огромна черница, която почти я закрива, но ще видите кръста, който блести отгоре. С няколко стъпала слизате надолу и ще трябва да се наведете докато влизате в основната част. А спретнатия двор с приказните цветя и белите пейки и орнаментите в специалното гръцки синьо, ще ви дадат време за отмора и размисъл.