Да сръбнем кафе в DREKKA – истинска магия!

Направо не повярвах на ушите си, когато чух свищящо-цвърчащия звук до себе си, който издаде Янис, докато опитваше чаша филтърно кафе. Повече от впечатляващо е! И въпреки, че свиря на флейта и се предполага, че това с духането на въздух го мога, не успях да сърбам по този начин – убедих се, че трябват сериозни упражнения. Но пък се убедих също, че това е най-добрият начин да усетиш истинския вкус на кафето, най-вече филтърното. Звучи невероятно, но е вярно – пробвайте! Ето защо в арабския свят така пият кафето…

Всъщност това преживяване, защото то беше точно такова, е една неделна дегустация на кафе, която ми представиха в един от най-новите магазини за ароматната напитка и чайове в столицата – DREKKA. А специални гости, които направиха демонстрацията бяха екипът на taf, гръцки бранд кафе, който е партньор на Ninety Plus - производител на кафе с международна репутация на ексклузивните кафета на Ninety Plus. Taf работят с най-известните ферми за кафе, подбират само най-високо качество зърна, които изпичат в собствена пекарна като създават наистина кафеена магия.

За мен, както и за много хора, кафето е ритуал. Убедена съм, че не ми влияе на физическото състояние, но мисълта за него променя кондицията ми. Едно кафе с приятна гледка или в компания на хубави хора е способно да зареди целият ми ден с много ентусиазъм. Така, както се получи на неделната дегустация в DREKKA.

По принцип уикендите бягам с все сила извън София, за да зареждам батериите на друго място, но тазии неделя се случи да остана в града. „Дано само не си съсипя сутринта!”, си мислех, докато пътувах към центъра с колата. Е, изненадата ми беше пълна!

Дегустацията на кафе е уникален ритуал, който, както и да го разказвам, няма да го усетите, а по-интересното е, че разбрах, че нищо не разбирам от кафе Колкото и да го обожавам. Оказа се, че това действие е много специално, изисква невероятно обучение (повече от това на сомелиерите) и убедена съм, обоняние на диво прасе.

Янис Талиумис, собственик на taf, ни представи три смеси от високо квалитетни кафета от Коста Рика. Те се заливат по специален метод с гореща вода и се чака малко, за да се разтвори букета от аромати. Започваме да душкаме. Изключителни - моето непрофесионално обоняние ги възприе като неделен празник. След което идва голямото сърбане. Много му се учудих и го помислих за някаква атрактивна екзотика, но се оказа, че именно така може много силно да усетите вкуса на кафето. Много трудно ми беше да различа различните смеси, но усещах, че са истински балсам за сетивата, въпреки, че съм безкрайно свикнала с италианския вкус на еспресо (от дълги години си купувам кафе само от Италия, не правя експерименти с италиански кафета от България).

Кулминацията дойде с дегустацията на авторското еспресо кафе на taf бариста Ирини Даскалопулу, която е и бариста шампион. Ами... не бях опитвала такова изкуство – с кокосово мляко, прашинки какао, пръски от лимонова кора.

Подарете си тази наслада и идете на една кафеена дегустация в DREKKA. Няма общо с тази на вино, уиски или други напитки. Ще откриете друг свят, който ще остава дълга следа и магически послевкус у вас.