Френският ски курорт Вал Торенс - Белият Рай

Когато само погледнете картата на Вал Торенс (Val Thorens), ще схванете за какъв зимен ски курорт става въпрос. Зелени, сини, червени и черни линии се кръстосват така, че се чудиш как ще се оправиш и дали ще успееш после да се прибереш в хотела и няма ли да се изгубиш? Не, няма, въпреки че пред вас са цели 600 км писти! Една седмица няма да ви стигне, за да ги минете, дори и да сте от най-запалените, които карат от тъмно до тъмно. Ако искате да усетите какво е истински бял Рай — това е мястото! Вал Торенс – най-високият европейски ски курорт.

Един от най-известните курорти на Франция е конструиран именно като такъв и затова цялостната му архитектура и план са изключително добре обмислени. Абсолютно всички хотели, шалета, вили и апартаменти са с изглед към планината и сутрин ви посреща впечатляваща гледка. Другото още по-впечатляващо е, че всеки изход на сграда води директно на писта! Тоест излизате направо със ските (не само със ски обувките). Дори и не толкова луксозните шалета и апартаменти, разположени в блокови сгради, на първия етаж имат топла гардеробна и стая за преобуване. Така че може да слезете с чехлите от стаята долу, да обуете ски обувките и от входа директно да се спуснете по писта. Навсякъде има сняг. Със сигурност съвсем наблизо ще има и някой лифт, който ще ви откара до големите писти. Какво невероятно удобство!

Вал Торенс в цифри

-        Курортът е разположен на височина 2300 м  и е най-високият в Европа

-        Ски зоната на курорта е в сърцето на три свързани долини - 3 Valees  и на практика на разположение са общо 600 км писти

-        Курортът предлага 171 дни годишно възможности за зимни спортове, като тази година сезонът се откри на 17 ноември и ще приключи на 5 май 2019 г.

-        Общо за курорта през изминалия сезон са реализирани 1 953 911 скиорски дни.

-        2,2 милиона са нощувките през изминалия сезон, а базата предлага почти 26 хиляди легла.

-        Средната възраст на скиорите в курорта е 35 години

-        Вал Торен е носител 4 пъти на приза „Най-добър ски курорт в света” (2013, 2014, 2016, 2017), 5 пъти на приза „Най-добър френски курорт”, 4 пъти на приза „Най-добър европейски ски курорт”.

-        В топ 5 нации на гости, освен французите, са англичани, холандци, белгийци, израелци, германци.

Безкрайни писти

Вал Торенс предлага 318 маркирани писти за всички нива и всякакви снежни спортове, които се обслужват от 172 бързи лифтове и влекове. Дори и в най-натоварения сезон, няма как да се образуват опашки. Ски картата е 55 /44 евро за деца, карта за 6 дни за трите долини е 306 евро. Ако обаче купите три паса, единият ще ви излезе 241 евро, duo pass — 246 евро. Предлагат се и семейни карти (двама възрастни и две деца между 5 и 17 г) по 204 евро/човек. Всички писти са обработени фантастично, като бабуни и изравяния са непонятни състояния. Всяка нощ ратраците катерят догоре върховете, за да имат ранна сутрин скиорите най-добрите гладки писти (лично ги видят от хотелската стая как в полунощ потеглиха нагоре). Представяте ли си какво е да оставите първите следи на 3200 м височина?

Адреналин по въжена линия

Защо да карате ски, като може да летите над пистите? Вал Торенс предлага най-високата зрителна точка в света от 3200 м надморска височина. От тази зима нов високоскоростен маршрут предлага изключително преживяване – полет от върха на лифта Moutière до Place Caron в самото сърце на курорта. Спускането общо е 1,6 км, за ок. 12 секунди, като е на три нива, с две успоредни въжени линии, а адреналинът достига такива нива докато летите със средна скорост от 75 км /ч, че изречението "Да се прибереш в курорта" придобива съвсем ново измерение. Цената е 35 евро на човек.

На ски през пролетта във френските Алпи

 

Въпреки че когато настъпи пролетта, мислите започват да се реят към морета и златни плажове, то ските през април във френските Алпите са изключително удоволствие. Причините са няколко: снегът е дълбок и в изобилие, дните са по-дълги и най-често с по-високи температури, вече има доста по-малко хора на склоновете, а офертите стават невероятни. Някои от тях дори са специално за "Научете се да карате ски". Предлагат също напр. безплатни ски карти за деца, а други - безплатни уроци за начинаещи възрастни. Може да откриете оферти за настаняване, оборудване и ски карта за по-малко от 150 евро за седмица. Също така има варианти за уикенди и по-кратки почивки. Всички курорти предлагат и всякакви други занимания на открито и богати културни програми. Изобщо за всеки по нещо.

Лукс на световно ниво

В курорта има няколко 5- звездни хотела и шалета, които предлагат съвършен лукс и замайващо обслужване. Ние сме гости на един от най-предпочитаните Altapura (за Нова Година всичко е пълно), чийто главен мениджър е сръбкинята Емили Пажевич — постоянно усмихната дама, която споделя, че тя не работи за хотела, а това е нейното житейско удоволствие. Заедно със съпруга си, французин, живее в апартамент в хотела и постоянно може да я откриете сред клиентите, които не пропуска да попита как се чувстват, как е бил ски денят, дали е добра храната, нуждаят ли се от нещо. И всичко това с цяло сърце. Хотелът е в типично скандинавски стил, а на метри от прозорците на стаята ми минава седалков лифт. Сутрин посрещам първите лъчи от леглото. Ски магазинът е на приземния етаж и оттам съм директно на пистата. Всички са нереално любезни и усмихнати. Все едно съм в Рая (чак ми става леко тъжно колко са далеч нашите хотели от това, което виждам тук). Закуската е … като милиони, обградена от всички страни от високите снежни върхове. След ските се отдаваме на SPA и се оставам в ръцете на една вълшебница -  масажистка, която един час вае по тялото ми със специалната козметика с планински билки и екстракт от еделвайс, която произвеждат собствениците на хотела PURE Altutide. Вечерта в ресторанта ядем морски деликатеси. Мисля си, че на 2500 м е леко абсурдно да ям точно такава храна, но се оказва, че изборът ни е повече от шестица. Дори и любимата ми Гърция може да завижда на това кулинарно изкуство, което ние дегустирахме (и отново чудовищно любезни сервитьори).

Гурме по френски

Изключителна френска кухня може да опитате и в известния ресторант La Maison в центъра на курорта с изглед към върховете. Каква варена телешка глава само правят… А обстановката е повече от уютна с плетените лампи и истински кожи.

Докато похапвате на слънчевата тераса на друг 5-звезден хотел Pashmina, може да се наслаждавате на изкуството на прелитащите покрай вас скиори. Отпивайки глътка ароматно кафе, придружено с най-изкушаващите десерти, имате пълното право да си кажете: la vie est belle (от фр. животът е прекрасен) и поне мъничко да си завидите… :)

Категория: