Идея за коледен подарък

Със сигурност вече сте в стресовата празнично-подаръчна паника. С този пост искам да ви дам една много добра идея за подарък – за близки или дори за познати, които трябва да уважите в края на годината. Предлагам ви три много приятни и леки за четене книги, с които последните месеци неочаквано попътувах в три различни краища на света и успях да видя светове, които няма как да разберете от традиционните туристически пътешествия и екскурзии.

Книгите са на прочутия писател-пътешественикТахир Шах и по много приятен и забавен начин представят неговите преживявания в различни страни. Той е автор на 15 книги, много от които хроники на пътешествия в непознати земи из Африка, Азия и двете Америки. За него най-важно е да разкрие потайностите на местата, из които пътува. В книгите няма да намерите познатите туристически маршрути, а ще срещнете непознати места, ресторантчета и заведения, откъдето може видите истинския живот в една държава. Днес Шах живее в Калкута, а книгите му са преведени на тридесет езика.

В книгата „Парижки синдром” ще погледнете френската столица през погледа на японката Мики Сузуки, която е обсебена от идеята да отиде в Париж, когато попада там, се появяват признаци на рядко психическо състояние, познато като Парижки синдром, от което страдат десетки, предимно японски туристи. Със сигурност сте ги виждали как чакат чинно на опашка пред магазините на Шанел или Луе Вюитон. Историята е забавна и дава интересен прочит на сблъсъка на две много различни култури - японската и френската. Цена на книгата 14 лв.

„Чиракът на магьосника“ е книга, която специалистите по източни култури съветват да прочетете, ако решите да отидете в Индия, защото тя показва истинския живот на тази толкова екзотична държава. Шах отива в Индия да търси магьосник, с който се запознава в Лондон още като дете. Там животът му се преобръща наопаки, когато трябва да се справи с тайнствени мисии и задачи, почти непосилни умствено и физически задачи. Историята разказва за ресторанти, в които се сервира храна от контейнерите за боклук, фабрики за рециклиране на скелети, “хирургични операции”, които се извършват буквално на улицата. Цената на книгата е 15 лв.

Моят фаворит е книгата „Къщата на халифа”, може би защото арабският свят ме привлича с неговата екзотика и мистика.Тахир Шах разказва по изключително забавен начин как сбъдва своята екзотична мечта. Той напуска мрачния Лондон и заедно със семейството си се пренася в слънчева Казабланка, където ислямската традиция и африканският фолклор създават невероятно мистични преживявания – животът се върти около желанията на невидимите духове, наречени джинове, за които мароканците вярват, че съществуват. В същото време съседите искат да му откраднат имота, а за да го спаси Тахир трябва да викне екзорсистите, за да направят сложен ритуал с жертвоприношение на козел. Това е книга, която ви пренася в съвсем друг свят. Цената на книгата е 15 лв.

Книгите може да поръчате на страницата на ИК Барака тук

Просто остава да изберете дестинация и приятно читателско пътуване!