Jam session by Ina

Лято, ваканции, море, планини, dolce far’niente и време за удоволствия! Едно от тях за мен е действието „приготвяне на конфитюри и сладка” или иначе казано - Jam by Ina. Ритуалът за приготвяне на тази сладости знам още от дете, от времето на моите баби (и двете), които с огромно старание, желание и умение пълнеха цяло лято цветни и ароматни буркани. Баба Стефка дори ми е казвала, че по време на войната е успявала да намери захар, но никога не е прекъсвала традицията. Душа давах за едно нейно уникално сладко от цели крушки с опашки (от дървото в градския и двор), което понякога почваше да се захаросва и образуваше едни хрупкави зрънца.

В къщи моите сладка означават разточителни съботно-неделни закуски с палачинки или гофрети, а за моите приятели - коледни торбички. Някои толкова са свикнали с този мой подарък в края на годината, че като наближи суматохата през декември, любезно ми напомнят: „Чакам си бурканчетата, да не забравиш в суматохата…:)”. Честно казано доставят ми истинско удоволствие тези моменти.

Това лято реших обаче да приготвя моите сладка с плодове от BILLA. По време на една пресконференция останах заинтригувана от дългосрочния проект на компанията „BILLA Градини“ и новата програма за намаляване на пестицидите. Тя предвижда остатъчните количества пестициди в плодовете и зеленчуците, произведени за търговската верига, да бъдат с по-ниски нива от допустимите по закон. И тъй като това не са само написани думи, BILLA стимулира добрите производствени практики и насърчава използването на алтернативни на пестицидите методи. Търговската верига им предоставя безплатно схеми за растителна защита, разработени от експерти, които водят до минимални или нулеви стойности на остатъчни количества пестициди при плодовете и зеленчуците. Програмата продължава с периодични проби от плодове и зеленчуци от BILLA Градини, а резултатите се публикуват на www.billa.bg.

Със сигурност ви се е случвало да се скапят консерви, които сте приготвяли и то е било защото съдържат именно прекалено много пестициди. На мен дори ми се е вкисвал конфитюр! За Jam by Ina винаги избирам плодове, които или лично съм брала или много добре знам произходът им. Тъй като освен захар не слагам никакъв друг консервант, качеството на плодовете е от фатално значение.

На разположение имам сочни и големи черни къпини, узрели дъхави малини, здрави праскови, събрали слънце точно колкото трябва, без да са много омекнали и огромни сини сливи от сорт Лепотица. Всички са от клас 1 и всички са от „BILLA Градини”.

Лично аз, приветствам програмата „BILLA Градини“, която е сред най-успешните проекти на търговската верига. В него са включени над 30 български земеделци, които отглеждат плодове и зеленчуци в над 150 градини, оранжерии и лозя в едни от най-плодородните кътчета на страната. И само който не е гледал плодове и зеленчуци в градина, той не знае какъв труд се изисква, за да постигнеш добри резултати. Споделям го от личен опит.

И докато приготвям сладката, мъжът ми обикаля и пита: „Добре, тези сладка ще ги снимаш и ще гледаме ли само или са и за ядене..?”

„Ами… едни палачинки ще свършат чудесна работа” и веднага имаме сделка. Приемаме и гости, защото мъжът ми много се гордее с неговите палачинки с портокалови и лимонови стърготини:) 

Не че сладките бурканчета са мои, но наистина конфитюрите станаха страхотни – силни, интензивни, с много плодове (нали си ги правя за нас и приятели), с истински, натурални цветове, не са прекалено сладки, че да ти накъртят, а толкова, че да искаш и още една лъжица, и още една…

А моите приятели си знаят – както е тръгнало, Коледа сега ще дойде:)

И ако решите да се впуснете в това сладко кулинарно предизвикателство, ето и няколко насоки за пропорции и проготвление, които аз правя:

За праскови и сливи - слагам около 700 грама захар на килограм плод. На 3 килограма прибавам 200 гр оцет и оставям да престоят 5-6 часа. Най-добре е предната вечер да се залеят и сутринта направо да включите фурната. Пека ги на около 180 градуса. Внимание, защото прасковите правят пяна, която трябва да се обира. На сливите е хубаво да добавите пръчки канела или няколко листа индрише, които придават невероятен аромат. Както е известно, сладкото е готово, когато капката по стената на чиния се задържи. Направо наливам в затоплени буркани, затварям здраво и ги обръщам наопаки. Така се вакумират и могат да издържат дори няколко години. 

По същия начин е приготвянето на сладката от малини и къпини, като на 3 кг плод добавям ок. 200 грама вода (тук оцет не се слага). Не ги бъркам, защото плодовете са много нежни, само от време на време разклащам тавата. Накрая прибавям две прахчета ванилия за отваряне аромата на плодовете.

Да ви е мнооого сладко:)!