Концерт за флейта и чаша вино

Има нещо особено, когато попаднеш в някоя изба, там, където се извършва свещенодействието между природата, технологиите и човека. Още преди девет години, когато за първи път посетих изба „Катаржина Естейт” чух и „видях” звуци, които витаеха в модерните зали на избата. Вървях по коридорите и отнякъде се носеше невидима мелодия на флейта, а флейта нямаше. Съзнанието ми беше започнало да свири на един уникален концерт между дългите коридори, огромните метални съдове, където виното кипеше и големите френски бъчви, където след това почиваше, за да поеме пътя към неговите ценители.

Девет години по-късно съзнанието ми избухна като симфония, изпълнявана от най-големия оркестър, невярващо, че вълшебния звук, който се носеше из цялата изба този път беше истински. От моята сребърна флейта! Трелите се удряха в стените, за да докоснат съвременните картини по тях и като музиката на Одисей продължаваха да се гонят из високите тавани. Аз свирех, а съзнанието ми благоговееше пред уникалната акустика, която раждаше фантастични обертонове, за да се получи богата и плътна хармония, която кара дори и този, който не разбира от музика, да трепне.

Сбъднах една отдавнашна моя мечта! Всъщност музиката в изба „Катаржина” винаги е присъствала и днес може да я чуете и усетите с небцето си в елегантните вина Chopin и Nocturne.

Горещо ви препоръчвам да отпътувате за един ден до избата. Дори и в този сезон, когато лозята спят зимен съм, е истинско преживяване за сетивата. Ще ви посрещнат, който и да е ден от седмицата, по което и да е време на деня. Просто се обадете предварително, за да ви очакват.

Ще ви разкажат историята на избата и ще надникнете във всяко едно кътче, ще разгледате тъмните коридори, където за вечни времена отлежават отбрани серии вина на нейния собственик Кристоф Трилински, обвити като че ли в някаква мистика, ще разгледате рисуваните от художници бъчви, които носят невероятен дух и всяка има свой характер, ако имате късмет може да срещнете и енергичната и харизматична шефка Цветелина Николова, която е едно от емблематичните лицата на българското винопроизводство. Ще откриете и моята бутилка вино, която нарисувах с маслени бои през 2012 г…:) Каква страхотна изненада и жест да я видя на лично място в голямата зала!

Накрая, седнете на огромната и тежка дъбова маса и се отдайте на истински пир на небцето – заедно с много добре подбрана храна, отпийте няколко различни вина – горещо препоръчвам 10 Harvest - едно от най-добрите творения на близнаците технолози на избата, посветено на нейната десет годишнината (вече има и 11 Harvest), La verite, моите любими вина от серията Contemplation, които си мисля, че обожавам дори повече заради уникалните етикети. Не пропускайте и био виното.

А накрая, когато главата леко е натежала, а погледът се рее към безкрая на лозята, поседнете на големите меки дивани пред камината – чаша мавруд от последната реколта, ще бъде достоен финал на този винен концерт.

Наздраве за хубавите коледни празници, за топлината, която всеки носи в себе си и за една нова и още по-успешна 2018 г.!

Категория: