Моите цветове през погледа на един монитор

Моят живот е свързан с цветовете. Колкото и невероятно да звучи, като че ли няма вечер, в която да заспя, без да знам какви дрехи и какви цветове ще нося на другия ден. Обикновено са ярки, силни, понякога почти крещящи, но това са моите цветове. И ако на другата сутрин непредвидено е завалял дъжд, а аз съм планирала светъл панталон, който със сигурност ще направя на тъмни точки, смяната на цвета някак странно ми повлиява. Цветовете са основна есенция на дните и вечерите. 

Както повечето знаят голяма част от живота ми заемат тестовете на нови автомобили (ако не знаете, тук пише повечеJ). И колкото и вече да съм станала нарицателна дали цветовият ми дрескод ще е подходящ на цвета на поредния нов автомобил, за мен синхронът и естетиката между шофьор и автомобил са много важни. Както е един от последните модели, които тествах и както казвам, дизайнерите са създали специалния ментово-смарагдов цвят за моите обувки и чанта:).

Та всъщност горното го обяснявам заради поканата, която получих от мониторите на AOC (една от глобалните топ марки на пазара на дисплеи) да присъствам на представянето на новите им дисплеи. Мисля си: „Е, какво толкова, някакви дисплеи. Какво изкуство има там?”. Вярно е обаче, че моята професия ме кара 90% от деня да вися пред  дисплея и всъщност затова приех тази покана, за да видя ще има ли с какво да ме изненадат.

Не че разбирам особено от тази техника, но винаги съм казвала, че и нищо да не разбираш, хубавото ще познаеш – няма значение дали е вино, храна, автомобил, дреха. То просто е естествено хубаво и добро. Още с влизането в залата, буквално бях привлечена от един ултра модерен екран – супер тънък, изключителни цветово, супер лек и буквално дизайнерско произведение – това е моделът AOC PDS241. 

Оказва се, че няма нищо случайно – талантливата дизайнерска ръка на Studio F. A. Porsche е „начертала” съвършен продукт. Тристранния безрамков дизайн на екрана дава изключителната възможност да възприемате само това, което виждате на него. А отстрани няма множество от кабели – те са скрити в асиметрична метална стойка (изключително стабилна), вдъхновена от естествената свободна форма, която приема необходимите кабели във вътрешността си - захранването и входният сигнал са опроводени през стойката, а конекторите са изведени във външна кутия под формата на HDMI и захранващ куплунг. Цилиндричната форма на пантата на стойката дава интуитивно възприятие за възможността за накланяне на екрана. И накрая – това произведение е дебело едва 5.2 мм! По-тънко дори и от смартфона ми!

И тук идва следващият впечатляващ момент – цветовете на екрана. Те направо говорят, или по-точно крещящ, такива, каквито са в реалността си. Признавам, че сега видях на екран реалните цветове на множеството снимки, които правя. Колите, които снимам буквално изгряха и няма нужда да наклонявам екрана насам или натам, за да „видя” истинският им цвят, този, който е останал в спомените ми.

Поглед към технологичните данни показва, че резолюцията е Full HD 1920 x 1080 пиксела с широки зрителни ъгли от 178°. Благодарение на технологията AOC SuperColor WCG, панелът покрива 100% от sRGB и 90% от цветовия спектър NTSC. (ето защо цветовете „крещят”)
И друго много важно - технологията Low Blue Light намалява вредната синя светлина с къса дължина на вълната, както и технологията Flicker-Free, която регулира яркостта на монитора с постоянен ток, вместо с пулсово-широчинна модулация, като така се намалява трептенето и породения от него и дискомфорт в очите. 

Ето, че отново затвърждавам тезата си, че хубавото винаги ще го познаеш, дори и да не си познавач в дадена сфера. То така е направено, че съвсем естествено да достигне до теб и съвсем лесно да го възприемеш. И не говорим за космическа цена - на родния пазар се продава с препоръчителна цена от 429 лв. с ДДС.