На опера в Париж със Citroen 2CV

Oh, la, la! Разтеглям широка усмивка, когато прочитам в програмата, че ще ни возят с култовия Citroen 2CV (Deux-Chevaux - в превод 2 конски сили) от хотела до Opéra national de Paris. Отиваме на Гала вечер за представяне на изцяло новата програма Saison Cultirelle 2017 Paris. Имам честта да съм един от 80-те поканени журналисти и блогъри от цял свят във френската столица, за да ни запознаят с новостите и добре познатото старо, но винаги привличащо като магнит, което най-романтичния и най-посещавания от туристите град в света предлага тази година като културни и исторически забележителности.

Какъв по-голям шик от това, да те возят из улиците на този толкова шарен и пъстър град с онзи невероятен малък, винтидж автомобил, който още през 1948 г. става световна автомобилна сензация. И до днес продължава да събира любовта на много хора, дори и да не са автомобилни фенове.

Излизам от портала на хотела и на площадката са строени 12 такива малки бижута. Признавам, че не си падам по ретрото, но тази гледка няма как да не ме грабне. (Ако бяха дошли дори и с Tesla, да ме вземат, която е на другият край на съвременната световна любов, нямаше да се развълнувам толкова. Е, може би пък да...?:).

Но невероятното съчетание - Париж, Опера, 2CV - е най-перфектната комбинация, която някой може да си представи. И за да ви я покажа, най-добре ви предлагам да хвърлите око към следващото ВИДЕО.

Нямаше как да не забележа, че в този преситен град лъскавите автомобили правеха впечатление и усмивките спонтанно се появяваха на лицето на хората, особено докато чакахме на светофарите. Малките четириколки може да наемете и без шофьор и да се забавлявате сами цял ден из Париж, като цената за ден е 249 евро, а за 24 часа 299 евро. Изключително оригинално решение може да бъде, ако ангажирате 2CV и за специални поводи – сватба или рожден ден, подарък за приятел.

До 1990 г., когато производството на модела спира, в Европа и по света (вкл.Нова Зеландия, Гана, Бразилия, Япония и др.) се разхождат общо  5 114 961 екземпляра и повече от тях днес са в много запазено състояние. Собствениците им много ревниво ги пазят и всяка година се организират различни събори и пътешествия с мъниците."Нашите" автомобили буквално блестяха, боядисани в цветове, които се забелязват отдалеч - розово, адзурено синьо, ярко жълто, бордо...Тапицерията им е подновена, а седалките ми напомниха на старите мебели в хола на баба - дебели, но по-твърди, с усещане за големи пружини, които играят ролята на амортисьори и носещи спомени от отминали времена.

Спомени, които ме върнаха във времето, когато моята баба не е ходила на опера с автомобил, но задължително е била с дълга рокля, малка елегантна чанта и перли. Днес времената вече са други - режисурата на "Кармен" или "Севилският бръснар" понякога са ултрамодерни и главните герои не носят перуки, ходим с панталони на опера, но красотата на изкуството остава завинаги - неподвластна на никакви моди и времена. Малките 2CV  влизат в тази категория, за което техният конструктор Андре Льофевр едва ли е предполагал. 

@Opéra national de Paris @Citroen2CV @Paris

Категория: