Оранжев италиански Spritz

Обичам Италия, приемам я като държавата, в която имам втори дом, защото в годините, когато учех в майсторския клас по флейта, живеех в семейството на моята италианска пианистка в малкото курортно градче Монелия, в близост до Cinque Terre (Петте земи). Там имах възможност да видя и науча истинския живот на страната отвътре, да ям почти всяка неделя паста, направена в къщи (едно от първите неща, които донесох в България беше именно машина за домашна паста, която и до днес изваждам в неделя, за да приготвя паста, но за нея друг път ще разкажа:), да пия след това неземно ароматно кафе, с изглед към морето, да ходя с моите италиански приятели на плаж следобед, а вечерта в малкия местен бар да пием аперитив. Тогава за първи път опитах безкохолната леко газирана напитка Crodino, с цитрусов или аромат на червени плодове и я харесах невероятно. Жалко, че в България я няма.

Замествам я с Aperol, другата страхотна италианска напитка, която е един от най-популярните световни аперитиви. Какво страхотно удоволствие ми доставиха сомелиерите от конкурса Сомелиер на годината на България 2017, в края на март, които ме посрещнаха именно с една оражева изпотена чаша. Aperol не се пие самостоятелно. Най-известната комбинация е Sptitz, която е изключително лесна за изпъление и ако искате да впечатлите гости, може да я направите. Именно тази комбинация бяха избрали сомелиерите като Wellcome drink, защото е лека, ефектна, слабо алкохолна. Ето какво бяха забъркали те:

- 3 части Cincano Prosecco

- 2 части Aperol

- 1 част сода, няколко кубчета лед и есенцията - резен портокал.

А когато този страхотен аперитив ти е приготвен и поднесен лично от най-добрият сомелиер на България Михаил Марковски, удоволствието е още по-голямо. Наздраве!

Топлите вечери идват и съвсем скоро ще ви разкажа още за любимият ми Aperol.

 

Категория: