С червените обувки в червената Arona

В ранни зори съм обула червените лачени обувки. Този път без токчета, защото ме чакат 20 часа безсъние. Компенсацията е, че часовете ще са заредени с много емоция. Каталунското слънце над Барселона щедро се раздава и се оглежда в редицата строени автомобили на летището. „Какъв автомобил ще изберете, госпожо?”, ме питат младежите на бюрото, за да ми дадат ключа на тестовия автомобил. „Как какъв? Разбира се, че червенJ. От България съм си го поръчала още”.

Родината на SEAT няколко седмици посреща всеки ден журналисти от цяла Европа, за да им представи най-новото си творение - компактният кросоувър, носещ звучното име Arona. Испанският производител има традицията да кръщава всички автомобили с имена на различни градове и области в Испания. Този път световноизвестна заради автомобила става община Арона на любимия екзотичен туристически остров Тенерифе. (най-новото попълнение в редиците на бранда, което ще видим чак края на годината, е голям SUV с името Tarraco, идващо от най-древния град на Испания Тарагона).

И докато размишляваме върху тези въпроси, Arona ни очаква. От България още съм си поръчала тестов автомобил с червен цвят, не защото е любимият ми и защото сме в Испания, а защото наистина стои много добре. В комбинация с черен, оребрен покрив, хромирана линия покрай страничните прозорци, която завършва с широка плочка със знака „X” (exelent), хромирани рейки на покрива, защитни кори отпред и отзад, Full LED предни и задни светлини, автомобилът дава заявка, че ще бъде добър спътник и в градска среда и при пътуванията до по-усамотени места.

Пътуваме по магистралата покрай красивата планина Монсерат. Оставаме много приятно впечатлени, защото возията си е направо комфортна, а моторът е съвсем отзивчив – все пак имаме на разположение 150 конски сили. След още малко километри навлизаме в природния парк Sant Llorenc del Munt i L’Obac. Е, тук пътят има съвсем друг облик и е време да превключим на спортен режим (останалите са нормален, еко и индивидуален). Автомобилът ни е в спортната версия, наречена FR, така че автомобилът стои много стабилно в супер тесните и остри завои, които следват един след друг. Почти като състезатели сме, въпреки, че по този път си е истинска лотария да се правиш на такъв – ако насрещният също се прави на състезател целувката ще е неизбежна. Благодаря, дори и с испанец, ще а пропусна. Затова успокоявам топката.

Стигаме до старинното каменно селце Mura, което има уникално тесни улички, а завиването по тях си е изкуство. Убеждавам се, колко е маневрена Arona и колко леко се управлява. Спираме за почивка, правя снимки и гледам от високо колко е красива Arona. В комбинация с черен, оребрен покрив, хромирана линия покрай страничните прозорци, която завършва с широка плочка със знака „X” (exelent), хромирани рейки на покрива, защитни кори отпред и отзад, Full LED предни и задни светлини, автомобилът дава заявка, че ще бъде добър спътник и в градска среда и при пътуванията до по-усамотени места.  

Потегляме по тесните пътища. Аз, като относително по-ниска (160 см), винаги предпочитам да „седя” по-високо на пътя. Е, именно това много ми хареса в Arona - по-високата шофьорска седалка, която освен по-добра видимост при пътуване, особено в градския трафик, предлага много по-лесно се влизане и излизане от колата. Останахме впечатлени от мястото над главите както на първия ред, така и на втория. Ако се возите отзад ще имате достатъчно място за коленете. Като цяло обемът в купето създава усещане за простор. Спокойно може да съберете детски столчета за близнаците отзад, без да се налага да се гънете като гимнастичка, докато ги наместите. Багажното отделение предлага 400 л – ще съберете багажа им за едноседмична почивка, но мъжът ви ще трябва да се задоволи с малко сакче.

Оборудването е много приятно и въпреки, че не е премиум, то пластмасите са далеч от понятието „евтини”. Всъщност наличието на тапицерия Алкантара и контрастни червени шевове си е направо висок клас. В крак с новото време наличието на 8-инчов тъч екран с отлична разделителна способност и възможност за пълна свързаност със смартфона чрез Apple Car Play, Android Auto и Mirror Link правят модела абсолютно съвременен. Аудиосистемата предлага възможност за избор на американската BeatAudio с 6 премиум високоговорители, 300-ватов 8-канален усилвател и високоговорител за ниските тонове в багажника. Знаете ли колко яко звучи Sia?

Убедена съм, че ще остане очаровани от автоматичната скоростна кутия, която ще ви предложи доста асистиращи системи – любимият адаптивен автопилот, който дори може да спре до нула – той влезе в отлично действие, когато в късния следобед движението по магистралата около Барселона доста се сгъсти. Все повече се убеждавам колко е полезна сигнализацията в страничните огледала за наличен в близост автомобил (особено когато се събираха две магистрали и автомобилите идват и отляво и отдясно). Полезно е и предупреждението от сблъсък с друг автомобил при излизане на заден хор. Arona е оборудвана и Hill Hold control, който задържа за секунди колата при потегляне по наклон.

А най-хубавото е, че има система за автоматично паркиране, която сама намира свободно място и сама паркира колата (не се обиждайте дами, но от направено лично проучване сред 12 жени, само 2 успяха да паркират - едните се отказаха от наличното място, други с хиляда маневри се наместиха при достатъчни 4, на едната слязох аз да й паркирам колата, защото не ми издържаха нервите да чакам).

SEAT Arona широко отваря врати за всички от всякакви поколения и родове. Просто „Бъди себе си!”, казва тя и ви очаква да я тествате в България.